2011/08/14

DATA - KÕIK LÄHEB MÖÖDA

DATA - Kõik läheb mööda

1. pool

1. Kui kaua
2. Taevased ratsamehed
3. Hoia mind nii
4. Viimane sõdur
5. Kõik läheb mööda












2. pool

6. Väljaulatuv nael
7. Koerakoonlased
8. Sume suveaeg
9. Salajane tee
10. Ohe öös
11. Tuumavaba Eesti

Eesti progearhiivist väike lõik:
Though Data recorded many pieces during 1988-1992, very little of it saw public release. The only release was a cassette, Kõik läheb mööda, which is one of the most sought-after items in Estonian prog for its rarity. The cassette featured some of the band's best, including the title track featuring Urmas Alender at his best. It also features the aforementioned Hillar Norralt being at his "Jon Anderson" best.
 Suursugune kraam. "Tuumavaba Eesti" on kaunis võimas oopus, mille kuulamine ärgitab võdisema ka kõige apaatsema  mehehakatise. Samuti triumfeeris laul Rahvarinde korraldatud lauluvõistlusel omal ajal, ja üksnes naela pähe kukkunud patsaan kukub pärima, et oi-oi-oi, miks küll nii. 
Nii mõnigi helimeistriteos on komponeeritud üksnes raali ja muusikariistadega, vokaal puudub, andes asu müstilist natuuri omavale progerokile, mis on absoluutselt oivaline. Ent nii mõnigi laulu puhul on keskmeks teemaks lüürika ümber käiv kamalajuss, mida saab Alendri puhul reservatsioonideta pidada melodeklamatsiooniks, mingis mõttes. Võtame näiteks "Koerakoonlane", seesugust muusikapõrgut on kirjeldatud sellisel viisil:
Muusika: Igor Garšnek Sõnad: Ivan Makarov Eesti tüüris vabaduse poole ja meile taheti saata kaela kurikuulsad mustad baretid ehk eriüksuslased Venemaalt. Kirjutasin selleteemalise luuletuse "Koerakoonlased" (pealkirja mõtles töö käigus välja Urmas) ja andsin need sõnad Igor Garšnekile. Minu teada kirjutas ta muusika valmis samal ööl ja paari päeva pärast oligi Eesti Raadios ansambli Data stuudiovõte. Koos Urmasega laulis ka Tiit Aunaste, mina laulsin koos teistega back'i "go home, go home!". See oli päris võimas etteaste ja äkki ma nägin, kuidas stuudiosse sigines üks üllatusrõõmust särava näoga naistoimetaja, kellele meie helitöö muljet avaldas. Kui lugu oli valmis, konfiskeeriti originaallint lausa stuudioukse peal. Toimetaja vastas protestidele nii: "Ei tule siia mitte mingeid musti barette". "Aga kui nad ikkagi tulevad?", - küsisid muusikud. "Siis tervitame me neid selle lauluga", - vastas kõigevägevaim toimetaja. Lugu ilmus alles Data esikalbumil (kassetil), mustad baretid koos tankidega olid tolleks ajaks meil juba ära käinud. "Koerakoonlased" ja Urmase kirjutatud "Tuumavaba Eesti" on need kaks ainsat "Data" lugu, mis omasid rahva jaoks äreval ajal tähtsust, panid vere keema ja ajasid inimeste päid püsti.
 Ähmased mälestused varjavad albumi kokku käkerdamisel kasutatud innovatiivse stuudiosisustuse toodangut, aga sellegipoolest esimesel kuulamisel tekkinud järjekordne what the fuck efekt, nagu neid pahatihti ette tuleb uue lindinässi saamisega, on endiselt terendamas kolba tagaotsas. 5/5

No comments: